Μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη μέσα στην κρίση;

Business Development in Crisis

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας μας και με αφορμή αυτή την επέτειο θα ήθελα να καταγράψω μερικές σκέψεις μου για αυτή την μεγάλη πορεία αλλά και για το μέλλον ενός επαγγέλματος που προσπαθεί να αλλάξει μέσα σε ένα περιβάλλον που δυστυχώς δυσκολεύει όλο και περισσότερο…

Ανέκαθεν πίστευα ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να έχει ως αυτοσκοπό το κέρδος.

Πιστεύω απόλυτα ότι πρέπει πρώτα κανείς να είναι υπερήφανος για αυτό που είναι και μετά για όσα έχει καταφέρει. Η κινητήριος δύναμη δηλαδή να είναι η υγιής ανάπτυξη και η δημιουργία προϊόντων ή υπηρεσιών που πρωτίστως θα ικανοποιούν αυτούς στους οποίους απευθύνονται αλλά και αυτούς που τις παράγουν. Αν ο συνδυασμός αυτός επιτευχθεί τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψει και το ανάλογο κέρδος.

Για εμάς, στην Imagin Facility Management, αυτό που μετράει είναι η εξέλιξή μας να βασίζεται σε διαχρονικές σταθερές που σε βάθος χρόνου δημιουργούν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και δεν μεταφέρουν στο εσωτερικό του οργανισμού μας μεγάλους κλυδωνισμούς παρά τη ρευστότητα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτά που, κατά τη γνώμη μου, σε μία κορεσμένη από εταιρείες και υπηρεσίες αγορά δίνουν στην εταιρεία μας το δικαίωμα να λέει ότι ξεχωρίζει:

  • Αρχικά η αξιοπιστία ως προς το να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της.
  • Η αναγνώριση της σημαντικότητας που αποκτά όλο και περισσότερο το κεφάλαιο ‘Health & Safety’ και η αυστηρή τήρηση όλων εκείνων των διαδικασιών που το εξασφαλίζουν ουσιαστικά.
  • Η εταιρική υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Η εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της και η όχι συχνή αλλαγή των στελεχών αλλά και του εργατικού της δυναμικού.
  • Η τήρηση της νομοθεσίας και ο μέγιστος δυνατός περιορισμός του κινδύνου για την ίδια αλλά πρωτίστως για τους πελάτες της σε φαινόμενα όπως η αδήλωτη/ανασφάλιστη εργασία κ.α.
  • Τέλος, η παραδοχή ότι ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός άξονας λειτουργίας και ανάπτυξης της επιχείρησης.

Μέχρι σήμερα δεν αφήσαμε τίποτα από τα παραπάνω να χαθεί μέσα στις δυσκολίες που υπήρξαν. Αντίθετα, καταφέραμε να αναπτυχθούμε με αργά και σταθερά βήματα πατώντας επάνω σε στέρεες βάσεις παρά τις μεγάλες αλλαγές που υπέστη το τοπίο γύρω μας.

Μιας και μιλάμε όμως για το εξωτερικό περιβάλλον και χωρίς καμία διάθεση μιζέριας, πρέπει να τονιστεί πως η τήρηση των ανωτέρω γίνεται μία όλο και πιο δύσκολη εξίσωση καθώς η οικονομική – κυρίως– κατάσταση, συχνά αποπροσανατολίζει και οδηγεί αρκετές φορές σε λανθασμένες αποφάσεις.

Ο κλάδος του facility management έχει φτάσει να απασχολεί έναν πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων και με τις υπηρεσίες που ταχύτατα εντάσσονται στη γκάμα του ο αριθμός αυτός αυξάνεται γεωμετρικά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε μία περίοδο ύφεσης και με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να έχει παγιωθεί γύρω στο 20%, η συνεισφορά του επαγγέλματός μας στην καταπολέμησή της είναι πολύ σημαντική.

Στην προσπάθεια αυτή όμως χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του κράτους καθώς λείπουν τα κίνητρα εκείνα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων (άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας).

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σημεία-τροχοπέδη όπως η υψηλή φορολογία, ο ανύπαρκτος έλεγχος εταιρειών αμφιβόλου νομιμότητας, το ανενεργό ακόμη αρχείο παραβατών, η διαφθορά, το βόλεμα ψηφοφόρων μέσω ατομικών συμβάσεων σε κρατικούς οργανισμούς κ.α.

Πρόσφατα η εταιρεία ηγέτης του κλάδου ανέστειλε τη λειτουργία της στη χώρα μας και αυτό αντί να μας ανοίγει την όρεξη για το μοίρασμα της ‘πίτας’ των πελατών της, θα πρέπει να μας προβληματίζει για το πώς ένας πολυεθνικός κολοσσός αποφασίζει να μην ασχοληθεί άλλο με την αγορά μιας χώρας που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιδιωτικός τομέας σίγουρα δεν είναι αγγελικά πλασμένος αλλά χωρίς καμία αμφιβολία υποστηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον μεγάλο ασθενή που λέγεται δημόσιο και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί έτσι πρέπει.

Αν όμως θέλουμε να ξεφύγουμε από το απλά ‘αξιοπρεπές’ και να πάμε ένα βήμα παρακάτω πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε όχι μόνο την εικόνα μας αλλά βασικά τη νοοτροπία μας.

Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος
IMAGIN FACILITY MANAGEMENT